Nederlandse vacaturetekst ‘bedroevend slecht’ op doelgroep gericht

< Terug naar Nieuws


Van de in totaal 100 te behalen punten kwam de gemiddelde Nederlandse vacaturetekst maar tot een score van 21,8. Dat blijkt uit een analyse van ruim 170 duizend recente vacatureteksten door Intelligence Group, op basis van scores uit de de VacatureVerbeteraar en Jobdigger.

Doelgroep onvoldoende bereikt

In het overgrote deel van de vacatureteksten mist bijvoorbeeld het aanbod voor de potentiële kandidaat of zijn er algemene arbeidsvoorwaarden genoemd die niet interessant zijn voor de te werven doelgroep. Met deze vacatures wordt de doelgroep onvoldoende bereikt en hiermee lopen de wervingsproblemen voor zowel intermediairs als directe werkgevers op, aldus de onderzoekers.

bedroevend slechte vacatureteksten

De meest benoemde arbeidsvoorwaarden

De aangeboden arbeidsvoorwaarden zijn ‘mager’ omschreven in de wervingsteksten, aldus het onderzoek. In slechts 32,8 procent van alle vacatures zijn er 1 of meer arbeidsvoorwaarden benoemd in de tekst. Naast salaris (vaak nog vaag omschreven als ‘marktconform’) gaat het dan bijvoorbeeld om een reiskostenvergoeding, auto van de zaak of flexibele werktijden.

Intermediairs doen het beter

Een aantal intermediairs laat overigens wel het goede voorbeeld zien. Hun teksten spreken hun gewenste doelgroep vaak wel direct aan. Zo is er het bedrijf Techsharks dat in de totale ranking met 2 vacatures bovenaan de lijst staat van best scorende vacatures in februari (met scores van 85 uit 100).

De volledige top-10

  1. Techsharks
  2. SerenIT recruitment
  3. AV werving & selectie
  4. Oxyma
  5. Reinaerde
  6. Rijkswaterstaat
  7. Intersnack
  8. Brand new sales
  9. MrpD
  10. Eminent Groep

Water aan de lippen

“De wervingsspecialisten zijn het erover eens dat de gemiddelde vacaturetekst ronduit slecht is en dat dit contraproductief werkt in het aantrekken van het gewenst talent”, aldus Ellen van Dieren van Intelligence Group. “Maar het water moet kennelijk echt tot aan de lippen staan wil er geïnvesteerd worden in betere teksten. Daar ligt een enorme kans voor werkgevers om beter te werven en meer succes te hebben in een schaarse markt. Je kunt als werkgever pas echt over een krappe arbeidsmarkt spreken als de vacatureteksten aan de ondergrens van fatsoen voldoen.”

Over het onderzoek

Jobdigger en Intelligence Group voerden de analyse uit met behulp van de VacatureVerbeteraar, een online tool die met unieke algoritmes en taaltechnologie vacatureteksten vergelijkt met de wensen van de te werven doelgroep. Vanaf heden wordt deze analyse elke maand uitgevoerd, zo is de bedoeling. Dit met de ambitie om het niveau van doelgroepgerichte vacatures te verbeteren en recruitment in Nederland te helpen met het maken van de betere match op de arbeidsmarkt.

Bron: https://www.werf-en.nl

Heeft u een vraag?

Stuur een e-mail of bel via