Voor kandidaten


Sollicitatietips

Niet iedereen vindt solliciteren gemakkelijk. De voorbereiding op de sollicitatie, het schrijven van een goed en duidelijk CV en het inzetten van verschillende vormen van social media spelen een belangrijke rol in de kans op een eerste gesprek bij een nieuwe werkgever. Recruition helpt haar kandidaten waar mogelijk bij deze zaken. Middels een aantal hulpdocumenten en een stukje persoonlijke begeleiding zorgen we ervoor dat de weg naar het eerste gesprek goed wordt uitgestippeld. Zodat je jezelf optimaal kunt presenteren en de eventuele werkgever goed kan beoordelen wat je kunt en wat je zoekt.

 

Curriculum Vitae

Jouw Curriculum Vitae is de inhoud van jouw werkende leven, aangevuld met opleiding en personalia. Tevens kun je hier nog van alles aan toevoegen, zolang het past bij de functie waarnaar je solliciteert. Als je bijvoorbeeld op een kinderdagverblijf solliciteert is het goed om te vermelden dat je ook veel op jouw kleine neefjes hebt gepast.
Verplichte inhoud is: Persoonsgegevens, opleidingen, cursussen, werkervaring (evt. aangevuld met stage-ervaring), computer- en talenkennis. Optionele toevoegingen zijn een pasfoto, nevenfuncties, verrichte projecten (en behaalde resultaten), hobby's/nevenactiviteiten, persoonsbeschrijving, competenties. De regel hierbij is, dat je zaken vooral toevoegt omdat het bijdraagt aan een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek.
Verder kun je jouw CV zoveel personaliseren als je wilt én dat past bij het bedrijf waar je solliciteert.

 

Sollicitatiebrief

In een sollicitatie/motivatiebrief presenteer je jezelf en zorg je voor een goede indruk. De structuur is als volgt:
inleiding: je meldt hoe je aan de vacature gekomen bent en kort waarom je besloot te solliciteren.
Het middenstuk geeft antwoord op twee vragen: waarom graag bij die organisatie en/of in die functie wilt werken én wat de reden is waarom de organisatie jou dient aan te nemen. Hierbij benadruk je waarom nou juist jij de geschikte persoon bent voor de vacature.
In de afsluiting stuur je aan op een persoonlijk gesprek.
Nog enkele zaken: de brief dient in foutloos Nederlands te zijn geschreven. Bij een sollicitatie via de e-mail schrijf je de brief in de mail en niet als word-bestand in de bijlage. In de bijlage zit overigens wel het CV.

 

Sollicitatiegesprek

Gedurende het sollicitatiegesprek heb je dé kans om jezelf te presenteren aan jouw werkgever. Laat daarom niets aan het toeval over!
Kleding: Zorg voor juiste kleding, die past bij de functie en het bedrijf. Liefst wat netter dan te slordig. Als je solliciteert bij een slagerij ga je natuurlijk anders gekleed dan als je als accountmanager bij een grote telefoonmaatschappij gaat werken.
De eerste indruk: Er wordt wel eens gezegd dat de recruiter als in de eerste 30 seconden een beslissing maakt of je het wordt of niet. Of dat helemaal waar is valt te betwijfelen, maar feit is wel dat de eerste indruk zeer belangrijk is en meteen de sfeer in het gesprek kan maken. Een goede, stevige handdruk maakt letterlijk een goede indruk (niet knijpen :-)). De eerste indruk kun je ook beïnvloeden door te letten op je non-verbale communicatie.
Je kunt je op het gesprek voorbereiden door de onderstaande standaard sollicitatievragenlijst in ieder geval door te nemen.

 1. Waarom wil je hier graag werken?
 2. Wat maakt jou geschikt voor deze functie?
 3. Waarom zou ik jou moeten aannemen (en niet die andere kandidaten?)
 4. Waar ben je goed in? Waarin ben je minder goed? Kun je voorbeelden noemen van jou sterke / verbeterpunten?
 5. Heb je (situatie x) al eens meegemaakt? Hoe heb je dat toen opgelost?
 6. Wat zou je doen op je eerste werkdag?
 7. Wat vond je van de website?
 8. En zorg dat je vragen hebt voorbereid..! (=interesse)

 

Do's en don'ts

 • Voeg nooit je BSN toe aan je CV. Het voegt niets toe en men kan er alleen maar misbruik van maken.
 • Zorg dat jouw CV op hoofdpunten overeenkomt met wat er over jou op internet (m.n. Linkedin) te vinden is. Een recruiter die zich een beetje voorbereidt zal jou wel even googelen. Overigens is het sowieso eens goed om te zien wat Google over jou vindt.
 • Begin bij de brief niet alle zinnen met 'Ik'. Dit maakt dat je op 'ik' de nadruk legt. Het gaat natuurlijk wel om jou, maar vooral over hoe jij bij het bedrijf past waar je solliciteert.
 • Je mag in jouw brief en CV jouw kwaliteiten best wat opblazen, zorg er wel voor dat je alles kun aantonen met voorbeelden. Als je ergens over liegt komt dat ongetwijfeld vroeg of laat wel uit.
 • Zorg dat je tijdens het sollicitatiegesprek ook een aantal vragen hebt die je kunt stellen. Deze kunnen gaan over het bedrijf, jouw toekomstige functie, de gesprekspartner zelf (mensen praten graag over zichzelf, wat ze doen etc.). Toon oprechte interesse in de ander.
 • Vragen over jouw salaris/onkostenvergoedingen, gewenste vrije dag etc. vermijd je in het eerste gesprek. Mocht de werkgever erover beginnen kun je er uiteraard wel over praten, maar begin er zelf niet over.